Trwają rezerwacje na Restaurant Week. Oto debiutujące restauracje w Krakowie!

Komunikaty

Trwają rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week. Festiwal rozpocznie się 9 czerwca, ale warto wymarzony stolik zarezerwować już dziś. W Krakowie podczas festiwalu można odwiedzić 39 restauracji.

Wiosenna edycja Restaurant Week to przede wszystkim wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej, a głównymi bohaterami są bestsellerowe dania topowych szefów kuchni. - Miniony rok to trudny okres dla gastronomii, tym bardziej cieszę się że w festiwalu weźmie udział 39 krakowskich restauracji, w tym sporo tych, z którymi współpracujemy od początku istnienia Restaurant Week - mówi Magda Wójcik, organizatorka krakowskiej edycji festiwalu i dodaje, że Restaurant Week to świetna okazja, żeby wrócić do ulubionych miejsc oraz poznać nowe. Za 59 zł goście festiwalu mogą spróbować trzech dań. Festiwalowe menu ułożone jest m.in. z potraw, które przyciągają do restauracji ich stałych gości.

Spróbować można m.in. biodrówki jagnięcej z musem selerowym, pieczoną karotką, orzechami, batatem i sosem tymiankowym (Qrudo Food & Wine), chłodnika ogórkowego z salsą z brzoskwini (Mavericks), sandacza z biszkoptem ziołowym, grillowaną mini cukinią, sosem rakowym (TA’AM Restaurant & Cocktail Bar), czy lodów kalafiorowych z rabarbarem (Halicka). Obok znanych i lubianych miejsc, jak chociaż Filipa 18, Gąska, czy Hana Sushi, podczas Restaurant Week można odwiedzić też kilka debiutujących restauracji.

ART & CRAFT ATELIER

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Krakowa kameralna restauracja Art&Craft Atelier. To miejsce z duszą. Jeśli lubicie świeże spojrzenie na kuchnię, zwłaszcza w towarzystwie kieliszka wyśmienitego wina - Art & Craft Atelier jest dla Was. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. risotto z ośmiornicą, selerem naciowym, szalotką, mascarpone, porto i wodorostami. Na mięsożerców czeka ozór wołowy z puree ziemniaczanym, wasabi, ogórkiem małosolnym, fenkułem, koprem i cytryną. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

TUŻUREK

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja Tużurek, zlokalizowana w socrealistycznym budynku o nazwie Dom Turysty PTTK. Współczesne i zarazem stylowe wnętrza w nowoczesnej kolorystyce sprzyjają romantycznym kolacjom, spotkaniom ze znajomymi, a także biznesowym lunchom. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Szefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. udko z kaczki podane na puree ziemniaczanym z majerankiem, czerwoną kapustą w sosie z suszonej śliwki. Na deser - ptyś wypełniony kremem czekoladowym, na konfiturze z rabarbaru i owoców leśnych, oraz solonego karmelu.

PAN TWARDOWSKI BISTRO

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. U Pana Twardowskiego jest przytulnie, nowocześnie i przede wszystkim smacznie. Zjemy tu lekkie sałatki, ciekawe makarony, świetne pizze i porządne kawały mięsiwa. Serwowane dania idealnie pasują do napitków, których jest tu pod dostatkiem. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy takie pyszności jak boczniaki z groszkiem cukrowym, kalafiorem, olejem rzepakowym, pomidorkami cherry i winem. Menu mięsne to filet z kurczaka z grillowanymi warzywami, ryżem jaśminowym i sosem jalapeno-mango. Nie przegapcie takiej szansy i koniecznie sprawdźcie festiwalowe menu tej restauracji!

W krakowskiej edycji festiwalu udział biorą: Art&Craft Atelier, Barka, Bistro Durum, Corleone, Corse Restauracja Korsykańska, Delecta, Filipa 18, Four, Gąska Kuchnia Polska, Halicka, Hana Sushi, Hilo Bistro & Bar, Hilton Garden Inn, Hint Food&Drinks, Il calzone, Kazimir Restaurant & Bar, Mahō sushi & restaurant, MAK Bread&Coffee, Mavericks Cracow, Modern Resto Bar, Nakryto, Nowy Spichlerz (Tomaszowice), ORZO people-music-nature Kraków, Pan Twardowski Bistro, Papryczki 5, Pizzeria Trzy Papryczki, Po Krakosku, Projekt Strzelnica, Ptaszyl, Qrudo Food&Wine, Spaghetteria Pizza & Pasta, Sticky Fingers @ Stalowe Magnolie, TA’AM Restaurant & Cocktail Bar, Trattoria Soprano, Tużurek, William Rabbit & Co Magic Spot, Winestone, Zalewajka, Zielonym do Góry.

Festiwalowe trzydaniowe menu skomponowane specjalnie na tę okazję oraz festiwalowy powitalny koktajl kosztują jedyne 59 zł (-10 zł z BLIK) za osobę. Wystarczy odwiedzić stronę www.RestaurantWeek.pl i dokonać rezerwacji. Festiwal potrwa od 9 do 27 czerwca. Najlepsze stoliki szybko znikają więc polecamy się spieszy

! Nie czekaj, rezerwuj i #IDŹ! na Festiwal!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.

Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.

Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021

Drukuj

Related Articles